Seura

Punkalaitumen Kunto on vuonna 1929 perustettu vireä ja aktiivinen satakuntalainen yleisseura. Vaikka Punkalaitumen kunta kuuluukin Pirkanmaan maakuntaan, urheilussa on edelleen suuntauduttu Satakunnan piiriin.

Tänä päivänä seuran lajeihin kuuluvat ampumahiihto, hiihto, salibandy, suunnistus, urheiluammunta ja yleisurheilu. Vuosien kuluessa seuran lajivalikoimaan ovat lisäksi kuuluneet mm. pesäpallo, judo, paini, luistelu, jääkiekko, voimistelu ja painonnosto.

Punkalaitumen Kunnon tunnetuimpia urheilijoita ovat olleet ampumahiihtäjä Heikki Ikola ja yleisurheilija Heikki Leppänen. Ikolalla on kolme henkilökohtaista maailmanmestaruutta ja yhteensä 10 olympia- ja MM-mitalia. Molemmat edustivat Kuntoa ja Suomea olympialaisissa vuonna 1976. SM-mitaleja seuran urheilijat ovat saavuttaneet yhteensä jo noin 150. Mitaleja on niin ampumahiihdosta, hiihdosta, judosta, suunnistuksesta, urheiluammunnasta kuin yleisurheilustakin.

Yhteistyössä Punkalaitumen kunnan kanssa rakennettu Porttikallion aluehiihtokeskus on ollut useiden Kunnon järjestämien ampumahiihdon ja hiihdon SM-kilpailuiden näyttämönä viimeisen 25 vuoden aikana. Urheilukentän vihkiäiskisoissa vuonna 1991 nähtiin Seppo Rädyn heittämä 96,96 metriä kantanut keihäskaari, joka oli tuolloin keihään maailmanennätys ja on edelleen kaikkien aikojen paras Suomessa tehty keihästulos.

Merkittävänä taloudellisena tukena Punkalaitumen Kunnon toiminnalle on jo vuosikymmenten ajan ollut maankuulu Särkän tanssilava. Nykyisin lavalla järjestetään tansseja keskiviikkoiltaisin toukokuun lopulta elokuun loppuun ja esiintyjinä ovat orkesterit Suomen tanssimusiikin huipulta. Tanssilippuja kesän aikana myydään yli 10 000. Tanssit järjestetään talkootyöllä, kesän aikana järjestyksenvalvontaan ja ravintolamyyntiin osallistuu lähes 200 henkilöä.